TRI ROMANA UZ KOJA ĆETE SE ISPLAKATI

Ljudi na mnogo načina vrednuju i ocenjuju romane. Jedan od možda najčešćih jeste po tome koliko emocija probude u nama.

MOJA BAKA VAM SE IZVINJAVA

Kada Elsina baka umre i za sobom ostavi niz pisama u kojima se izvinjava ljudima kojima se zamerila, počinje Elsina najveća avantura. Bakina uputstva je vode kroz zgradu ispunjenu pijancima, čudovištima, opasnim psima i starim zakeralima, ali joj otkrivaju i tajnu o bajkama i kraljevstvima iz priča i o baki kojoj nijedna druga nije nalik.
Drugi roman Fredrika Bakmana izazvao je pažnje koliko i njegov prvenac ‘Čovek po imenu Uve’. ‘Moja baka vam se izvinjava’ je priča napisana na šaljiv način, ali puna topline i nežnosti. Sa uživanjem ćete pratiti Elsine avanture, smejati se i plakati zajedno sa njom. Ovaj roman nas uči praštanju i tome da je sasvim u redu biti drugačiji. I da svaka devojčica zaslužuje baku superheroja.

TA MRŽNJA KOJU SEJEŠ

Šesnaestogodišnja Star živi rastrzana između dva sveta: siromašnog i ozloglašenog kraja u kome je rođena, gde živi s porodicom, i fensi srednje škole u bogataškom predgrađu, u koju su je roditelji upisali da bi je iz njega izvukli. Ravnoteža koju inače jedva održava nestaje onog trenutka kad se zadesi kao svedok ubistva svog druga Kalila, koga je bez upozorenja, nenaoružanog, ubio beli policajac. Sve oči su uprte u Star, čije svedočenje sada ima moć da razori lokalnu zajednicu, a možda i nju da košta života.
Pokret #BlackLivesMatter (#IcrnačkiŽivotJeŽivot) je poslužio kao inspiracija za ovaj roman autorke Endži Tomas. Govori o problemu rasizma koji je u Americi i te kako aktuelan. Borba mlade Star je veoma iscrpljujuća, ali mnogo inspirativna i zahteva hrabrosti koliko jedna šesnaestogodišnja devojka retko ima. Hrabrosti da ustane i kaže istinu koju svet ne želi da čuje. Mnogi bi mogli da uče na njenom primeru.

POLA DUŠE

Roman Pola duše je istorijska melodrama koja će provesti čitaoce kroz vrtloge strasti i ljubavi glavnih junaka, ali i upoznati ih sa životom na Cetinju i u Beogradu krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, vremenom kraljevskih intriga Petrovića, Obrenovića i Karađorđevića, otvaranja prvih ambasada, pozorišnih i bioskopskih predstava, balova, terena za golf, konjičkih trka, romansi, kafanskih lumpovanja i javnih kuća.
Istorijska melodrama jedne od najčitanijih domaćih autorki, Vesne Dedić, nateraće vas da iz sebe isplačete sve što vam se u duši nakupljalo oduvek, a emotivno ispričana ljubavna pripovest jedne Darinke boleće vas koliko i nju samu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *