TRI FILMA KOJA SU DALEKO BOLJA OD ROMANA PO KOJIMA SU RAĐENI

DOK NISAM SRELA TEBE–Džodžo Mojes

Film ‘Me before you’ punio je svetske bioskope 2016. godine. Hit zbog koga su mnogi napuštali bioskopske sale u suzama snimljen je po istoimenom romanu autorke Džodžo Mojes objavljenog četiri godine ranije.
Mnogo je ljudi pogledalo film, mnogo je primeraka knjige rasprodato. Oni koji su i pogledali film i pročitali knjigu saglasni su u jednom – film je mnogo bolji. Dobitnik je ‘People’s Choice Awards’ za najbolju dramu.

BELEŽNICA – Nikolas Sparks

Sličan je slučaj i sa filmom ‘Beležnica’ rađenim po romanu autora Nikolasa Sparksa. Nakon što je film postao hit 2004. godine mnogi su pohrlili u biblioteke i knjižare, ali knjigu nisu doživeli toliko emotivno koliko i filmsku adapaciju.
Iako su i jedno i drugo delo ostavili dubok trag, čitaoci i gledaoci izabrali su film u odnosu na roman.
Godine 2005. ovaj film trijumfovao je u čak osam kategorija na ‘Teen Choice Awards’-u.

ĐAVO NOSI PRADU – Lorin Vajsberger

Roman ‘Đavo nosi Pradu’ nije doživeo ni približnu slavu svog filmskog blizanca iz 2006. godine. Delo autorke Lorin Vajsberger mnogo je duhovitije i zanimljivije u filmskoj adaptaciji, a kako i ne bi kada su se za to pobrinule maestralne Meril Strip i En Hatavej? Film je imao dve nominacije za Oskara – za najbolju glavnu glumicu i za najbolji dizajn kostima. Bio je nominovan i za Zlatni globus za najbolji igrani film, međutim nijednu od te tri nagrade nije osvojio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *