SEZONA – Džona Lisa Dajer i Stiven Dajer

UKRATKO

Megan Maknajt je fudbalska zvezda koja sanja o nacionalnom timu. Iz nekog razloga njena majka želi da je predstavi društvu kao debitantkinju kluba Plavi šešir, iako Megan ne razume zašto je bitno naučiti kako da upari torbu sa odgovarajućim cipelama.

Zbog buntovnog stava vrlo brzo će upasti u nevolje i imaće samo mesec dana da predvodnici debitantkinja dokaže da ima manire prave dame. U suprotnom će biti izbačena, što će biti sramota za čitavu njenu porodicu. Međutim, na jednoj žurki kluba Plavi šešir upoznaje Henka Voterhausa, šarmantnog momka koji je obara s nogu, i zaključuje da biti debitantkinja možda i nije tako strašno.
UTISCI O KNJIZI

Inače sam veliki ljubitelj YA romana, odnosno savremene književnosti za mlade. Mislim da mi to nikada neće dosaditi, posebno ne fantastika. Međutim, letnje je vreme, pa mi prijaju i ove sladunjave, romantične i duhovite priče. Sezonu sam poželela da pročitam čim je izašla, međutim iz nekog razloga nisam i onda sam zaboravila na nju. Trenutno je na akciji u Vulkan knjižarama, pa sam iskoristila da je kupim i pročitala sam je u roku od dva dana.

Stvarno je duhovita priča, Megan je jedan presmešni car, ali ni najmanje ne nedostaje drame. Svaka stranica je zanimljiva, non stop se nešto novo dešava, upada u nove nevolje ili rešava stare. Baš tih dana dok sam čitala dve, tri devojčice su mi pisale na Instagramu da im preporučim roman za njihov uzrast i bez dileme sam im preporučila Sezonu. To naravno ne znači da ne prija i nama malo starijima 🙂 Dakle ako hoćete nešto da se opustite, ovo je prava stvar. 🙂

IZGLED / KORICE

Za jednu ovakvu priču korice potpuno zadovoljavajuće. Vulkanove mi se sviđaju mnogo više, jer original više izgleda kao poster za film nego kao korica knjige. 🙂

ZAKLJUČAK

Na Goodreads-u sam ovaj roman ocenila sa pet zvezdica. Kao što sam gore spomenula sigurno bih ga preporučila tinejdžerkama, ali i ljubiteljima ovakve vrste književnosti za mlade. 🙂

BOOK REVIEW

Sezona Book Cover Sezona
Džona Lisa Dajer i Stiven Dajer
Savremeni YA
Vulkan izdavaštvo
2017
288

SEDAM ISKEŽENIH DEVOJAKA NAMONTIRANIH ZA SLIKANJE, KOJE ĆE USKORO ZAUZETI SVOJA MESTA U PANTEONU DEBITANTKINJA KLUBA PLAVI ŠEŠIR, U TOJ RETKOJ I ŽELJENOJ ULOZI U OKVIRU TRADICIJE KOJA SEŽE ČAK DO DAVNE 1882. GODINE...

Predstavljanje debitantkinje društvu je prilika o kojoj mašta svaka mlada Južnjakinja. Ali ne i Megan Maknajt. Ona je fudbalska zvezda koja sanja o Olimpijadi, i daleko je od ženstvene devojke.

Megan ne vidi zašto je toliko važno upariti cipele sa odgovarajucom torbicom, ali njena majka insistira na tome da je pripreme za izlazak u društvo pripremaju za život u stvarnom svetu.

Megan se oseća kao da je stavljaju na prodaju.

Kada zbog buntovnog stava zapadne u nevolju sa predvodnicom debitantkinja, imaće mesec dana da dokaže da ume da pleše i da ima besprekorne manire, ali i da nauči da se spusti u kniks kao prava teksanska dama. U suprotnom će biti izbačena i osramotiće porodicu. Međutim, na jednoj raskošnoj žurki upoznaje Henka Voterhausa, ležernog i racionalnog momka koji je obara s nogu, i zaključuje da biti debitantkinja možda i nije tako strašno.

Sve dok se ne obruka u sobi punoj desetogodišnjaka, ne postane deo medijskog skandala i ne dobije udarac posred lica. Sezona je zvanično počela... ali drama se tek zahuktava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *