SEVERNA KAPIJA: STRANICE OD PESKA – Danijel Jovanović

Željno sam iščekivala treći deo serijala Severna kapija, a visoka očekivanja koja sam imala su definitivno ispunjena. 🙂 Sad kao ozeblo sunce čekam poslednji deo ove tetralogije. 🙂

UKRATKO

Suzana, Margita i drugari vraćaju se u Severnu kapiju, a naša glavna junakinja započinje treću godinu školovanja. Već prve noći kapija se otvara i ubrzo školu napada strela čije poreklo ni policija ne može da utvrdi. Nikada teža bitka sa tamom, misteriozna prošlost koju bliznakinje pokušavaju da otkriju i prva, tinejdžerska ljubav čekaju vas u pretposlednjem delu ovog serijala.
UTISCI O KNJIZI

Ako još uvek niste utvrdili koliko volim Severnu kapiju i način na koji Danijel piše – još jednom ću da ponovim. OBOŽAVAM. Kao što sam gore spomenula, treći deo serijala ispunio je sva moja očekivanja, a očekivala sam misteriju, da budem kao na iglama dok čitam, da ostajem bez daha zbog zapleta i naravno, konačno malo ljubavnih dešavanja. 🙂 Kada se na sve to doda način na koji nas autor uvodi u svet slovenske mitologije, upoznaje nas sa bićima za koja možda nikada nismo ni čuli, dobijemo jedno savršeno upakovano delo za one od 7 do 77 godina.

Ono što me je u ovom delu serijala oduševilo jeste činjenica da, počevši od prve knjige, likovi sazrevaju i odrastaju pred našim očima. Autor u svakom delu stvara noviju, odrasliju i zreliju verziju svakog od njih, a to nije nešto što svako može da postigne bez da se izgubi sama srž i ono “nešto” što taj lik čini onim što jeste. Po tome, po načinu na koji se vezujemo za likove, navijamo za njih, branimo ih i osuđujemo… zaista bih ovo delo stavila na istu policu kao i “Hari Poter” serijal.

IZGLED / KORICE

Od sva tri dela, ove su mi korice najlepše, moram priznati. Ponovo sjajna Aleksandra Jevtović i ponovo naklon do poda.

ZAKLJUČAK

Mislim da je sve rečeno. Ljubav za ovaj serijal, jedvačekanje sledećeg dela (iako znači kraj) i jedvačekanje da se nakon toga upoznamo sa Danijelovim radom van Severne kapije. Pet zvezdica.

BOOK REVIEW

Stranice od peska Book Cover Stranice od peska
Severna kapija
Danijel Jovanović
misterija, mitologija
Otvorena knjiga
2018
271

Treća godina u „Severnoj kapiji“ počinje nevoljom-stara kapija se otvara već prve noći po Suzaninom dolasku na imanje. Vrlo brzo školu napada čudnovata strela, a čak ni policija ne može da pronađe njenog vlasnika i naslute njegove namere.

Hoće li bliznakinje konačno sklopiti sve kockice svoje misteriozne prošlosti? Da li avetinjsko selo koje im progoni snove ima ikakve veze sa ubicom i njegovom strelom? I hoće li ljubavni trougao narušiti odnose unutar družine?

Deca će ovog puta morati da zagaze još dublje u svet demona, a Suzana će biti stavljena pred izbor koji bi mogao da ugasi život jednog od njenih prijatelja. Može li njena savest to da podnese? Hoće li družina konačno izgubiti bitku sa tamom?

Stranice od peska predstavljaju borbu sa neuhvatljivim kandžama same smrti. Da li je ljudski život više od prastarih stranica knjige i može li ljubav pobediti ono što je u njima zapisano?

Odrastanje nikad nije bilo surovije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *