REFREN – Andrija Jonić

Refren nije običan roman. Zato i neće dobiti običnu recenziju.

Andrija Jonić je ovom pričom privukao mnogo pažnje već prvim izadnjem i za nju je dobio nagradu “Pegaz” za roman godine Književne omladine Srbije na 58. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

SINOPSIS

Za NN-a se nije moglo reći da živi – samo je preživljavao istovetne dane na planeti. Jednog drugačijeg dana na svom pragu je zatekao poruku: „Čekaj me u parku crvenog cveća, ne znam kada…“ Od tog časa NN-ov život se pretvorio u iščekivanje: duge šetnje su prolazile, odmori na klupi se produžavali, ali susreta nije bilo. Sve dok mu se pred očima nije našao neko ko će ga pozvati na putovanje na koje se pozivaju samo odabrani. Oni kojima su obećana otkrića tajni, čak i onih najvećih, duboko skrivenih od ovog sveta.

Ko ga to poziva? Da li je odlazak iz sopstvenog sveta vredan obećane spoznaje? Šta mu je zaista obećano? NN je morao da donese odluku svog života. Tako je nastala jedna priča. I priča o njoj, da nadahne putnika.
Čitala sam ovaj roman tri puta. Posle prvog mi ništa nije bilo jasno. Posle drugog sam dugo razmišljala o tome što sam pročitala i shvatila. Posle trećeg sam plakala.

I nemam mnogo toga da kažem o njemu, osim da svako treba da ga pročita bar jednom u životu. Ne može se objasniti. Kao kada bi vas neko pitao da mu date razlog zbog kog mu preporučujete Malog princa – jednostavno moraš da pročitaš i shvatiš. Na svoj način. Da vidiš priču iz svog ugla. Jer je neverovatna. Jer joj je cilj neverovatan. Jer može u tebi da probudi strah, da te probudi iz iluzija i natera te da poželiš da menjaš svet. Toliko.

CITATI

Najteži bol jeste onaj za koji smo ubedili sebe da ne postoji.

Znam da je lakše poverovati da smo predodređeni za nešto, da su naši životi, takvi kakvi jesu, unapred zapisani i da mi tu ništa ne možemo da promenimo. U tom slučaju, šta god da se dogodi mi jednostavno okrivimo život, a nikada sebe. Zar ne? Vreme je da prestanemo da krivimo život i prihvatimo odgovornost. Mi smo problem, mi smo i rešenje problema.

Lepo je kada zaista postaneš svestan da postojiš. Kada dok hodaš osetiš sebe kao život. Nemoj biti nešto neobjašnjeno što prolazi kroz dana ispunjavajući kolektivno nametnute ciljeve. Ne dozvoli da te zarobe u iluziju – oslobodi sebe kao biće.

Refren Book Cover Refren
Andrija Jonić

Priča za putnike u potrazi za skrivenim odgovorima.

Snažna, suptilna i nadahnjujuća priča o potrazi za odgovorima koje svako želi da sazna – i o retkima koji se usude da se otisnu na put ka njima.

Za NN se nije moglo reći da živi – samo je preživljavao istovetne dane na ovoj planeti. Jednog drugačijeg dana na svom pragu je zatekao poruku: „Čekaj me u parku crvenog cveća, ne znam kada...“ Od tog časa NN-ov život se pretvorio u iščekivanje: duge šetnje su prolazile, odmori na klupi se produžavali, ali susreta nije bilo. Sve dok mu se pred očima nije našao neko ko će ga pozvati na putovanje na koje se pozivaju samo odabrani. Oni kojima su obećana otkrića tajni, čak i onih najvećih, duboko skrivenih od ovog sveta.

Ko ga to poziva? Da li je odlazak iz sopstvenog sveta vredan obećane spoznaje? Šta mu je zaista obećano? NN je morao da donese odluku svog života. Tako je nastala jedna priča. I priča o njoj, da nadahne putnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *