PROFAJLER – Tamara Kučan

Iako sam baš, baš davno (čini mi se pre skoro deset godina) čitala Tamarinu “Beograđanku”, rekla bih da je “Profajler” moje upoznavanje sa njenim radom.

UKRATKO

Glavna junakinja ove priče, psiholog Marina Aksentijević, napustila je Amsterdam, vratila se u rodni Beograd i vezu sa muzičarem Edijem završila na zaista bolan način. Kako bi skrenula misli sa gadnog raskida, upustila se u flert i započela vezu sa Nikolom, koji joj je bio prva ljubav. Nikola je inspektor u odeljenju za sajber kriminal, a spletom okolnosti Marina je dobila posao u njegovom timu – da napravi psihološki profil hakera “R”.

Niz dešavanja u slučaju hakera “R” primorava Marinu da se zapita ko je zapravo zločinac i da shvati da su nam ponekad čak i oni pored kojih spavamo potpuni stranci.
UTISCI O KNJIZI

Vau. Moj prvi utisak je bio da će mi glava eksplodirati. Jedna od onih knjiga koju zatvorite nakon čitanja, ali niste u stanju ni da se pomerite, ni da razmišljate o nečemu drugom. Autorka se sjajno igra rečima i toliko uvuče čitaoca u priču, da emocije jednostavno ne mogu da izostanu. Ja sam preživela pravi rolerkoster emocija. U jednom trenutku sam morala da prestanem sa čitanjem, jer sam mislila da će mi pozliti od napetosti. 😀 Bez zezanja. 😀

Oni koji su upoznati sa Tamarinim radom, znaju o kakvim temama ona piše. I ja sam znala, ali nisam mogla ni da zamislim da to radi na ovako sjajan način. Teško je, napeto, emotivno, ludo. Ali za mene knjiga nije dobra ako ne izazove emocije – a ova je taj zadatak ispunila maksimalno. Odlična.

IZGLED / KORICE

Meni su ove korice mnogo dobre. “Profajler” mi je možda Tamarino najlepše izdanje.

ZAKLJUČAK

Fantastično. Možda jedan od najboljih savremenih domaćih romana koje sam pročitala. Bez razmišljanja sam mu dala pet zvezdica.

Dok sam čitala “Profajler” razmišljala sam kako ću čim završim u knjižaru po “Bivirgatu” i nastavak Marinine priče, međutim kad sam završila sa čitanjem shvatila sam da mi treba pauza – od ove teme, od Marine, od napetosti, od Tamare. Jer, ljudi moji… njeni romani nisu za one sa slabim srcem. 😀

BOOK REVIEW

Profajler Book Cover Profajler
Tamara Kučan
Triler
Urban Art
2017
424

Marina, mlada i ambiciozna psihološkinja, suočena je sa nesvakidašnjim poslovnim izazovom – izradom psihološkog profila ozloglašenog hakera R. za kojim policija godinu dana bezuspešno traga. Posao iz sna probudiće demone prošlosti. Marinina vešto skrivana tajna preti da bude otkrivena. Postoje samo dva izbora:

Ako posluša pravdu, pobediće nepravda. Ako posluša nepravdu, pravda zauvek gubi rat.

PROFAJLER, autorkin deseti roman, vodi nas u lavirint tajni, obmana, straha, dubokog mraka – ljudske duše i interneta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *