POLARIS: POSLEDNJI GRAD – Snežana Kanački

Polaris: Poslednji grad je prvenac domaće autorke Snežane Kanački. Izdanje je iz 2018. godine, a izdavač Nova poetika.

UKRATKO

Radnja romana smeštena je u budućnost, tačnije 28. vek. Ljudska rasa živi jedan utopijski život u poslednjem gradu na zemlji – Polarisu, na Antarktiku. Na prvi pogled sve je programirano i uređeno, nema prostora da nešto krene po zlu. A onda se ispostavi da ljudi ipak nisu jedini koji su preživeli globalno otopljavanje nekoliko vekova ranije…
UTISCI O KNJIZI

Dugo sam razmišljala šta da napišem o ovom romanu, a da ne bude zbunjujuće za vas koji možda želite da ga pročitate. Ja sam čitajući ga prolazila kroz razne faze – od toga da mi ništa nije jasno, da mi se uopšte ne dopada, do toga da ostanem bez teksta od oduševljenja zapletom. Na kraju je presuđeno u korist ovog poslednjeg, iako i dalje imam neke zamerke.

Imam utisak da je Snežana u nekim momentima baš zbrzala radnju i usput zaboravila da nam napomene neke stvari, zbog kojih ostajemo zbunjeni. U jednom trenutku sam morala da prelistam roman ispočetka jer sam mislila da sam nekako propustila događaj koji je važan za nastavak radnje, a ispostavilo se da mu nije ni poklonjena pažnja. O tome se pričalo tek pred kraj, ali je pitanje opet ostalo da visi u vazduhu. Još jedna sitnica koju “zameram” je veliki broj likova, a imam utisak da gotovo nijednom nije posvećeno dovoljno pažnje.

Sa druge strane, ideja za ovu priču je FANTASTIČNA i verujem da će je autorka u nastavku romana još više i bolje razraditi. Serijal ima mnogo potencijala i radujem se drugom delu.

IZGLED / KORICE

Korice izgledaju sasvim lepo i slažu se uz priču.

ZAKLJUČAK

Mnogo sam vagala o oceni za ovo delo. Na kraju sam se odlučila za četvorku – prvenstveno zbog priče, sjajnog zapleta i odlične završnice. Kraj romana je zaista sjajan i jedva čekam da pročitam kakve će avanutre likovi imati u drugom delu.

BOOK REVIEW

Polaris: Poslednji grad Book Cover Polaris: Poslednji grad
Snežana Kanački
Naučna fantastika
Nova poetika
2018
168

POLARIS (poslednji grad) daleko je u budućnosti, ali on se već zida pred nama. Spokojni uživamo u komforu modernih tehnologija, zabavljamo se, lečimo i mislimo onako kako se od nas očekuje. Uzdamo se i trudimo da sve bude udobno, dostupno i bezbedno. Snežana Kanački vodi nas na kraj tog pretencioznog poduhvata gde se potrebe predviđaju i podmiruju po pravilu. Tamo ćete osetiti ubrzane otkucaje srca profesora Martina i videti iskidane niti ljudskosti Anhele i Lea. Uz njih gazimo zabrane i napuštamo harmonični grad da bi našli istinu pretvorenu u tajnu, a tajne se moraju čuvati. Samo pazite, osetićete nešto strašno a ipak zajedničko sa zverima koje ih čuvaju. Jer POLARIS je poslednja stanica čovečanstva, ako stvarno želite da ga napustite, morate da promenite pravac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *