ONA KOJA JESTE – Vanja Mandić

UKRATKO

Ovo je priča o ljubavi sa jednom Anom. Ovo je mnogo više od jedne ljubavne priče.
UTISCI O KNJIZI

Tokom čitanja utisci su mi bili ‘šareni’. Biću iskrena i reći da mi je početak bio izuzetno naporan. Stvarno sam dugo čitala prvih nekoliko poglavlja i na momente sam morala da nateram sebe da pročitam još koju stranicu. Onda u jednom trenutku priča počne toliko da vas uvlači u sebe, da vam je žao da je ispustite i to vas drži do kraja. Na početku čitanja ne možete ni u ludilu da predvidite kako će se završiti i u tome je čar ovog romana.

Ono što se meni takođe dopalo jeste to što je knjiga puna lepih misli, filozofskih i lirskih.

Možda je taj ‘naporni’ početak bio neki moj problem, možda sam imala nesvesnu blokadu kada je čitanje u pitanju, ali u svakom slučaju imam savet – ako vam se dogodi isto što i meni, nipošto ne odustajte i ne ostavljajte roman po strani. Vredi ga pročitati od prve do poslednje reči.

IZGLED / KORICE

Onaj koji je radio dizajn korica za ovo izdanje stvarno je odradio dobar posao. Meni nekako skroz idu uz priču i autorov stil pisanja. 🙂

ZAKLJUČAK

Na Goodreads-u sam ovaj roman ocenila sa tri zvezdice. Samo zbog tog početka. Sada kad su se utisci malo slegli, rekla bih da je malo slabija četvorka. U svakom slučaju nešto novo i drugačije u domaćoj književnosti, što vredi pročitati. Nadam se da ovo nije sve što ćemo imati prilike da čitamo iz pera Vanje Mandića.

BOOK REVIEW

Ona koja jeste Book Cover Ona koja jeste
Vanja Mandić
Drama
Čigoja
2017
184

Ležali smo na krevetu te letnje noći, u mraku, dok je promaja u starom stanu pravila buku. Čuli su se blago jezivi zvuci, kao da se neko šunja. Star parket je škripao, zavese su se jogunasto povijale na promaji, svetlost nam je pružala jedino mesečina koliko joj je okvir prozora dozvolio a nago telo bilo je zagonetno osenčeno. Ana me je, valjda inspirisana okruženjem, upitala: „Šta ako razbojnik uđe i ubije te?“ Kao odgovor munjevito sam predložio: „Uhvati ga za ruku i u mojoj toploj krvi vodite ljubav. Bar ćeš imati izgovor što si se predala. Borba za život te naterala tako da postupiš. Usput, priznala si mi kako si maštala o zagrljaju potpunog neznanca sa kojime ni reč nisi prozborila.“ Podrazumeva se da mi nikad nije priznala želju da se poda neznancu, začikavao sam je. Vrtela je glavom, negirala nemo predlog, i nakon osmeha napomenuo sam dok je pućila usne: „Možda se tu odmah stvori i novi život umesto starog i preuzme moje mesto u šarenom nedokučivom sklopu.“ Razrogačila je oči, zabezeknuta, i odgurnula me rekavši da sam morbidan, ali naslutio sam zadovoljna ocenom zasluženom na testu. Podsetio sam je da je ona prva imala ubilačke ideje, na šta je rekla: „Ja sam se samo šalila a ti si lud...“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *