MOJA BAKA VAM SE IZVINJAVA – Fredrik Bakman

UKRATKO

Elsa je posebna devojčica. I njena baka je posebna. Bila je posebna.

Jedna nimalo obična baka nakon smrti svojoj sedmogodišnjoj unuci ostavlja niz pisama. U svakom od tih pisama se nekome izvinjava, a jedno vodi do drugog. Raznošenje tih pisama za Elsu je najveća avantura ikada, a na svakoj ‘adresi’ sazna nešto što do tada nije znala o svojoj luckastoj baki.
UTISCI O KNJIZI

Bakmanov stil pisanja ili ne možete da podnesete ili ga obožavate, mislim da sredine nema. Ja spadam u ovu drugu grupu. Neizmerno duhovito, a u isto vreme tužno delo vodi nas kroz avanture jedne devojčice i njenih (pomalo čudnih) prijatelja. ‘Moja baka vam se izvinjava’ je priča napisana na šaljiv način, ali puna topline i nežnosti. Sa uživanjem ćete pratiti Elsine avanture, smejati se i plakati zajedno sa njom. Ovaj roman nas uči praštanju i tome da je sasvim u redu biti drugačiji. I da svaka devojčica zaslužuje baku superheroja.

IZGLED / KORICE

Lagunino izdanje se potpuno razlikuje od originala. A oba su mi lepa na svoj način. Da ima nekih sličnosti, možda bih mogla da ocenim, ovako mislim da su i jedna i druga izdavačka kuća odradile dobar posao. 🙂

ZAKLJUČAK

Pet zvezdica. Pet kao kuća. Ne postoje reči kojima bih mogla da opišem koliko mi se ovaj roman dopao i koliko sam ga emotivno doživela. Uvek i zauvek ću svima da ga preporučujem. 🙂

BOOK REVIEW

Moja baka vam se izvinjava Book Cover Moja baka vam se izvinjava
Fredrik Bakman
Drama, komedija
Laguna
2018
456

Elsa ima sedam godina. Njena baka ima sedamdeset sedam godina i malo je luckasta – između ostalog ima običaj da sa balkona gađa pejntbol kuglicama nepoznate ljude. Ona je takođe i Elsina najbolja, i jedina, drugarica. Elsa noću traži utočište u bakinim pričama, u Zemlji skoro budnih i Kraljevini Mijami, gde su svi drugačiji i niko ne mora da bude normalan.

Kada Elsina baka umre i za sobom ostavi niz pisama u kojima se izvinjava ljudima kojima se zamerila, počinje Elsina najveća avantura. Bakina uputstva je vode kroz zgradu ispunjenu pijancima, čudovištima, opasnim psima i starim zakeralima, ali joj otkrivaju i tajnu o bajkama i kraljevstvima iz priča i o baki kojoj nijedna druga nije nalik.

Moja baka vam se izvinjava ispričana je sa istom komičnom preciznošću i toplinom kao i debitantski bestseler Fredrika Bakmana, Čovek po imenu Uve. To je priča o životu i smrti, i jednom od najvažnijih ljudskih prava: pravu na različitost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *