KOFER IZ BERLINA – Jelena Bačić Alimpić

UKRATKO

Jedan roman, dve priče.

Veri Miler je posao da pronalazi ljude koji su nestali pre i posle pada Berlinskog zida. Iako je u tome veoma uspešna, nikako ne uspeva da uđe u trag svojim biološkim roditeljima. Život joj se menja iz korena kada u njenu kancelariju ušeta Hans Miler, sa molbom da pronađe njegovu davno izgubljenu ljubav i u Rusiju ponese kofer iz Berlina.

Pedeset godina ranije Valentina Vasiljevna Nečajeva proživaljava opsadu Lenjingrada. Dok joj sugrađani na ulicama umiru od gladi i hladnoće, njoj se dešava nešto nezamislivo i zabranjeno – zaljubljuje se u nemačkog vojnika Ernesta Gebauera.
UTISCI O KNJIZI

Sećate se koliko su nas u jednom trenutku zatrpavali španskim serijama koje su postale toliko predvidljive da smo posle pet odgledanih epizoda već mogli da naslutimo kako će se završiti? Tako je meni bilo sa ovom knjigom. Jelena je počela da piše po nekom kalupu i pošto sam već na 20. strani shvatila kakav će biti kraj, čitanje mi je bilo krajnje dosadno.

Ideja je odlična, to ne mogu da osporim, ali mi se čini da je autorka mogla malo temeljnije da je obradi. Kada je počela da piše, kupila me je za sva vremena. Roman ‘Poslednje proleće u Parizu’ je knjiga koju sam doživela možda čak najemotivnije u životu i zauvek ću svima da ga preporučujem. Međutim, poslednjih nekoliko priča… Kalup. Sve prethodne su mi bile bolje od ove.

IZGLED / KORICE

Kao što ima neki kalup po kojima radi priče, tako su i naslovne strane poslednjih nekoliko romana sve u istom stilu. I to mi je okej, prepoznatljiva je. Izgleda skroz dobro, ali nije za oduševljenje (moje lično).

ZAKLJUČAK

Dala sam ovom romanu tri zvezdice odmah nakon čitanja, ali mislim da sam možda bila preblaga. One koji su propustili Jeleninih prvih nekoliko romana, ovaj može da oduševi. Mene nažalost ne, jer znam da može bolje. Naravno, nastaviću da kupujem njene knjige dokle god ih piše, jer ću uvek čekati još jedan koji će da me obori sa nogu. Ovo nije bio taj. 🙂

BOOK REVIEW

Kofer iz Berlina Book Cover Kofer iz Berlina
Jelena Bačić Alimpić
Drama, ljubavni
Laguna
29. mart 2018
304

Bila je potrebna hrabrost da se ostane. Još veća – da se ode. Ona je znala šta mora da učini.

Šta se najviše od svega pamti?
Strah?
Bol?
Glad?
Ljubav?

Berlin 1992.
Vera Miler, uspešan advokat, poznata je po rešavanju i najzamršenijih slučajeva nestanka ljudi pre i nakon pada Berlinskog zida. Ipak, ona nikako ne uspeva da uđe u trag svojim biološkim roditeljima. Njen život je organizovan, postojan i miran sve dok u advokatsku kancelariju ne uđe Hans Bauer, starac na izmaku života. Sve što traži od Vere jeste da mu pomogne da pronađe svoju davno izgubljenu ljubav, da ode u Sankt Peterburg i ponese kofer iz Berlina.

Lenjingrad 1942.
Valentina Vasiljevna Nečajeva deli tešku sudbinu sa hiljadama svojih sugrađana tokom opsade Lenjingrada. Nakon danonoćnih patnji i užasa, ona sreće svog druga iz detinjstva koji je podseća na bezbrižne dane u Puškinu, sada okupiranom mestu nadomak Lenjingrada. Opijena pričom o srećnoj prošlosti, Valentina želi samo jedno: da ponovo vidi Puškin. Tamo će upoznati Ernesta Gebauera, svoju pravu ali zabranjenu ljubav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *