KAL JUGA – Mladen Milosavljević

Kal juga je istorijski roman sa elementima folklorne fantastike, i predstavlja prvi deo trilogije o Lepenskom Viru. U pitanju je književni prvenac autora Mladena Milosavljevića.

UKRATKO

Godine 1967. grupa arheologa na lokalitetu Lepenski Vir pronašla je ostatke nepoznate cvilizacije. Student arheologije Mijat Petrović ne može da se otrgne osećaju da su otkrićem ribolikih skulputura oživeli nešto mračno, drevno i tajanstveno. Nešto što vlasti pokušavaju da zataškaju.

Dve stotine pedeset godina ranije austrijska carska vojska, na čelu sa vojskovođom i princem Eugenom Savojskim sprema se za do tada najveću bitku za Beograd, protiv višestruko brojnijih turskih snaga. Iznenadna gusta magla koja je prekrila bojiše pomogla je Austrijancima da nadjačaju protivničku vojsku.

Čitajući dnevnik jednog od učesnika bitke, Mijat Petrović ukršta puteve prošlosti i sadašnjosti. Puteve koji vode do tajne stare osam milenijuma…
UTISCI O KNJIZI

Prvi put se suočavam sa ovim žanrom i sa čitanjem o folklornoj fantastici. Ukoliko pratite moj blog, jasno vam je da volim da mešam žanrove i da mi za dobro delo nije bitno kojoj vrsti ono pripada. Zato sam čitanje ovog romana započela uz velika očekivanja. Srećom, autor je uspeo da ispuni sva očekivanja i sada sa nestrpljenjem očekujem drugi deo trilogije.

Mladen Milosavljević na fantastičan način spaja istorijske činjenice sa legendama i verovanjima. Detaljima uvlači čitaoca u priču, iz koje ne možete da iskočite dok ne dođete do poslednje stranice. Pisac Oto Oltvanji rekao je, pričajući o ovoj knjizi, da postoji istorija, a postoji i tajna istorija koja je neuporedivo zanimljivija. Autor romana “Kal Juga” potvrdio je da je to definitivno tako.

IZGLED / KORICE

Naslovnica romana verno prati priču. Lepo je urađena i zasigurno “poziva” čitaoca da sazna o čemu se radi u knjizi.

ZAKLJUČAK

Ovo delo okaraktersiala bih kao misteriozno, pomalo zastrašujuće i neverovatno uzbudljivo. Ukoliko ste željni romana koji nećete moći da ispustite i koji se čita u dahu, onda od srca preporučujem “Kal Juga”. Fantastična priča, koja je ovom knjigom tek započeta…

BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA

Autor će knjigu potpisivati na štandu Izdavačke kuće Strahor u petak, 26. 10, od 18h.

BOOK REVIEW

Kal Juga Book Cover Kal Juga
Lepenski Vir
Mladen Milosavljević
Istorijski
IK STRAHOR
2018
255

Godine 1967. u toku arheoloških iskopavanja na lokalitetu Lepenski Vir, grupa arheologa pronalazi ostatke nepoznate civlizacije.

Svi su oduševljeni tim pronalaskom osim Mijata, studenta arheologije i jednog od učesnika iskopavanja. Kako vreme prolazi, on počinje da veruje da su otkrićem nalazišta arheolozi oživeli nešto drevno, mračno i misteriozno, nešto što vlasti pokušavaju da sakriju.

Dvesta pedeset godina ranije, ispred beogradske tvrđave spremala se najveća bitka za Beograd. Austrijska carska vojska, na čelu sa vojskovođom Eugenom Savojskim, opkoljena je od strane Turaka. Iznenada, bojno polje prekriva gusta magla, koja pomaže Austrijancima da razbiju neprijateljsku vojsku. Jedan od najbližih pratilaca Eugena Savojskog Frombaldo nakon te bitke počinje da piše dnevnik.

Mijat pronalazi njegov dnevnik i zajedno sa njim otkriva drevne tajne stare osam milenijuma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *