Kad prošlost okrene tvoj broj

Napraviš jedan korak u budućnost. Ostaviš nešto iza sebe. Posle desetog koraka malo je lakše, posle tridesetog počneš da lažeš ljude da si super. Posle četrdesetog počneš da lažeš i sebe. Tu negde oko stotog stvarno ti postane bolje. Prođe ih još tri, četiri stotine kad shvatiš da vreme možda ipak leči sve. Dobro ti je, daleko si od Prošlosti, ponovo se smeješ, raduješ malim stvarima, ništa što ima veze sa njom te ne pogađa.

I baš tog dana kad shvatiš da si preboleo, dođe noć u kojoj Prošlost reši da okrene tvoj broj. Oseti ona kad je vreme da se vrati. Imaš dva izbora i uvek napraviš pogrešan – odgovoriš na poziv. Pritiskanjem male zelene slušalice u život ti se vraćaju stare crno-bele, izbledele fotografije, nerazvijeni filmovi, vaš smeh, klupica u parku na kojoj ste uvek sedeli, sećanje na to koliko je lepo umela da grli.
Vratiš se, ne tri, četiri stotine koraka u nazad za samo jednu noć, već hiljadu. Prošlost te ponovo drži u svojim rukama. I lepo ti je. Ne sećaš se zašto si morao da se udaljavaš, zašto si morao da brojiš korake i puštaš da te vreme izleči. Jer Prošlost zna kako da te grli. Zna kako da te ubedi da će ovog puta biti drugačije. Prošlost zna lepe reči na koje padaš, zna kako ti telom prolete žmarci kad te uhvati za ruku i poljubi u vrat. Koračate zajedno kroz sadašnjost i veruješ da imate budućnost. Ali pogodi šta? Nemate je.

Prošlost će te kad – tad podsetiti zašto se zove Prošlost. Zašto je trebalo da ostane u pluskvamperfektu umesto što si pokušao da od nje napraviš prezent i , ne daj bože, futur. Vratiće te na početak. Na onaj prvi korak i svaki put će ti biti sve teže da ideš napred, da lažeš sebe i druge. Da pustiš da vreme učini svoje. Jer će te Prošlost koja te je slomila, nakon nove šanse slomiti duplo. A kad dobije i treću šansu… Još gore. I tako sve dok te potpuno ne uništi.

Kad prošlost okrene tvoj broj, ne javljaj se, odbij poziv, promeni broj, razbij telefon. Preseci. Ono što zovemo Prošlost tako se zove sa razlogom. Možda ta rečenica zvuči kao kliše, ali je više nego istinita. Ne pitajte kako znam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *