HILJADITI SPRAT – Ketrin Makgi

Znala sam da ovaj roman želim da pročitam čim sam pročitala sinopsis i znala sam da će biti odličan. Žanr je YA fantastika, što mi je jedan od omiljenih. Naravno, nisam istraživala o knjizi pre nego što sam je kupila, jer se nikada neću naučiti pameti, pa sam tako tek kad sam došla iz knjižare shvatila da je ovo prvi deo trilogije. Dakle, leteće bombe na Vulkanovce ako ne izdaju naredna dva dela! 😀

Drugi deo izlazi 28. avgusta, ako se ne varam, a da li će ga biti kod nas i kada, ne znam. Nedostatak te informacije me U B I J A.

UKRATKO

Godina je 2118. i građani Njujorka žive u Kuli od hiljadu spratova. Na nižim spratovima ljudi žive u oskudici, dok su najviši spratovi rezervisani za imućne. Ejveri Fuler i njena porodica jedini su ‘sa adresom’ na hiljaditom spratu, prelepa je i ima sve što poželi. Sve, osim jedne stvari. Tajnu o svojoj zaljubljenosti čuva duboko u svom srcu. I nije jedina sa tajnom.
Životi tinejdžera sa vrha Kule izgledaju savršeno. Sve dok klupko tajni ne krene da se razmotava, a jedna žurka na vrhu Kule završi se tragedijom. Devojka je pala sa hiljaditog sprata… Ili je gurnuta?

UTISCI O KNJIZI

Na korici knjige piše ‘Nećete se smiriti dok ne dođete do poslednje strane’ i apsolutno se slažem sa tim. Nisam je ispustila iz ruku dok je nisam pročitala. Već na prvoj strani opisan je taj pad devojke sa hiljaditog sprata, pa se onda vraćamo da vidimo šta je tome prethodilo. Ja sam nekako pogrešno pretpostavila ko je devojka koja je pala sa Kule i kraj me je potpuno iznenadio, i ne baš toliko rastužio koliko sam mislila da hoće. Bukvalno sam ostala zatečena i nekoliko trenutaka gledala u plafon i razmišljala o svemu što sam pročitala.
Roman ima mnogo likova i u početku bude malo teže da se pohvata ko je ko, ali se priče tih likova povezuju i vrlo brzo postane lakše pratiti radnju. Autorka je na fantastičan način ‘razradila’ i prikazala nam svaki lik i svaku od njihovih priča.

IZGLED / KORICE

Roman ima brdo izdanja i nisam uspela da pronađem u koliko je zemalja preveden, pa se neću time ni baviti. Napraviću poređenje između domaćeg i originalnog izdanja.

Lepo mi izgledaju oba, i na prvi pogled prednost sam dala originalu, ali što ih više gledam sve teže donosim odluku. U svakom slučaju, to i nije toliko bitno. Privuklo bi me i jedno i drugo izdanje.

ZAKLJUČAK

Pet zvezdicaaa! Sviđa mi se, baš. Genijalni su zapleti svake od priča i još veće oduševljenje je kad otkrijete da je ovo prvi roman Ketrin Makgi. Iskreno, jedva čekam nastavak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *