BEZ IDENTITETA – Ramon Tares

UKRATKO

Radnja romana ”Bez identiteta” smeštena je u Madrid krajem osamdesetih godina. Prati kratak period života jedne porodice, na čijem je čelu ugledni lekar Enrike Verhel. Čuveni ginekolog svake godine rođendansku proslavu svoje sestričine Marije koristi kako bi sklapao poslove. Međutim, na dan Marijinog četrnaestog rođendana neće sve ići po planu… Mračne tajne porodice Verhel počeće da izlaze na videlo, a četrnaestogodišnjakinja će baš tog dana naučiti koliko je svet odraslih licemeran.

Od kakve to porodične tragedije Enrikeova žena ne može da se oporavi? Hoće li Enrikeov zet pomoći istragu stare afere prodaje novorođenčadi u manastiru Virhen del Remedio? Kakvu tajnu krije Marijino poreklo, i da li je porodica važnija od svake lične i ljudske pravde?
UTISCI O KNJIZI

Kada sam poželela da pročitam ovo delo rečeno mi je da je to knjiga koja treba da prati radnju serije ‘Sin identidad’, tačnije da objasni život glavne junakinje kao devojčice, i da mi iz tog razloga može delovati malo čudno kao standalone knjiga.

Bila sam nakon toga malo skeptična, ali sam ipak rešila da je pročitam. Radnja romana je baš interesantna i dinamična, pa sam ga pročitala u dahu. Da nisam znala da ‘ide uz seriju’, ne bih verovatno ni skapirala, jer je i kao posebna celina knjiga stvarno odlična.

Na kraju su neke stvari ostale nerazjašnjenje, što može da joj bude mana, ali i ne mora. Možete pogledati seriju, a možete i jednostavno ostati zagledani u plafon dugo nakon što završite čitanje. 😉

Iako nije potrebno gledati seriju da bi dobili neki nastavak ili ne znam ni ja šta, mene je knjiga zaintrigirala, pa ću verovatno pogledati i taj ekranizovani nastavak.

IZGLED / KORICE

Korice su i bile ono što me je na prvi pogled privuklo. Toliko jednostavne, a divne naslovne strane me uvek ‘kupe’. Na originalnim su glumci iz serije, pa ovima koje je uradila Kamelia izdavaštvo dajem ogroooomnu prednost.

ZAKLJUČAK

Već je jasno da mi se roman mnogo dopao i ovo mi je, za sada, favorit što se tiče Kamelia izdavaštva. Ukoliko volite drame protkane trilerima i misterijom, preporuka od srca. Dala sam mu pet zvezdica na Goodreadsu.

Možete je poručiti na sajtu Kamelia izdavaštva (trenutno je na akciji) ili klikom na sliku ispod:

BOOK REVIEW

Bez identiteta Book Cover Bez identiteta
Ramon Tares
Drama
Kamelia izdavaštvo
2016
225

Madrid, krajem osamdesetih. Enrike Verhel je čuveni ginekolog, otac i brižan suprug, redovan gost na zabavama madridskog visokog društva… Njegova slava je na vrhuncu, svi ga traže, i na putu je da nađe partnera koji će uložiti u njegovu privatnu kliniku. Na zabavi za četrnaesti rođendan svoje sestričine Marije, koju joj uvek priređuje u svojoj kući verujući da mu donosi sreću u poslovima, pokušaće da se domogne svega što misli da mu pripada. Ali baš te večeri počeće da isplivavaju mračne tajne porodice Verhel… Baš na svoj četrnaesti rođendan i Marija će početi da naslućuje koliko je svet odraslih zapravo licemeran…

Od kakve to porodične tragedije Enrikeova žena ne može da se oporavi? Hoće li Enrikeov zet pomoći istragu stare afere prodaje novorođenčadi u manastiru Virhen del Remedio? Kakvu tajnu krije Marijino poreklo, i da li je porodica važnija od svake lične i ljudske pravde?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *